click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 15 sierpnia 2012

Lody malinowo-lawendowe domowym sposobem

Za oknem pogoda jesienna już od paru dni, a my nadal codziennie jemy po dwie porcje domowych lodów. Najprostsze z możliwych: mrożone owoce + jogurt naturalny.
A wszystko zaczęło się na początku lata od zamrożonych jagód, które dostaliśmy od Mamy TeŻeta. Zmiksowałam je bez rozmrażania w blenderze, dodałam jogurt naturalny i wyszły przepyszne lody jagodowe. Od tego czasu eksperymentujemy ze smakami różnych owoców. Dzisiejszy przepis to lody malinowe, ale spokojnie można maliny zastąpić jagodami, jeżynami, porzeczkami i tym podobnymi drobnymi owocami sezonowymi.
* LODY MALINOWO-LAWENDOWE DOMOWE *
lodymalinowezsuszonlawend_1OK
lody malinowe z suszoną lawendą
INFO
  • posiłek: deser, impreza
  • gatunek: lody
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 dla obżartuchów, 4 normalne ;)
  • kalorie w całości: w zależności od rodzaju jogurtu i ilości cukru
  • czas przygotowania: 10 min. + kilka godzin (czas zamarzania malin)
SKŁADNIKI
  • maliny 500 g
  • jogurt naturalny 400 g
  • lawenda 1 garść świeżej lub 0,5 garści suszonej
  • cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Maliny wrzucić do miski i włożyć do zamrażalnika, aby całkowicie zamarzły.
  2. Zamarznięte maliny pokruszyć w blenderze przy użyciu przystawki do kruszenia lodu.
  3. Przerzucić maliny do miski, w której się mroziły i dodać jogurt naturalny.
  4. Maliny z jogurtem mieszać dokładnie około 5 minut, aby ziarenka malin zaczęły się lekko rozmrażać i dobrze połączyły z jogurtem.
  5. Spróbować lody i dodać lawendę oraz dosłodzić do smaku cukrem.
  6. Podawać od razu.
* SMACZNEGO *
Photobucket
bawi mnie ostatnio zabawa kolorami w programie do obróbki zdjęć ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli ktoś nie lubi lawendy, to można ją pominąć :) 
  2. Maliny można zastąpić jagodami, jeżynami, porzeczkami i tym podobnymi drobnymi owocami sezonowymi.
  3. Im mniej cukru, tym lepiej :)
  4. Punkt 4 to idealny sposób na zajęcie czymś dzieciaki chociaż na 5 minut :)
  5. W misce, w której mroziły się maliny, można lody przechowywać w lodówce nawet do 1 godz.
  6. Jeśli lody wkładamy do zamrażalnika, aby podać je później należy co ok. 15 - 20 minut mieszać je.
Przepis dodany do akcji:

Z dziećmi i dla dzieci W malinowym raju Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. Piękny kolor tych lodów!
    Ja jem lody cały rok bez względu na porę roku,dlatego dla mnie to nie dziwne.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie maliny czerwone, to i kolor lodów piękny, malinowy :) Ja, niestety, mam mały zamrażalnik, który zimą jest pełen zapasów, więc nie mam jak jeść domowych lodów w jesienne czy zimowe dni :(

      Usuń
  2. kolor obłędny ;) I fajny sposób na lody, mrozić owoce i mieszać z jogurtem ;)

    OdpowiedzUsuń